Komende clubactiviteiten

Geen evenementen

Startervalves

Synchroniseren startervalves
-de reactie van Honda Nederland-

Het is juist, dat bij een VFR uitgerust met een benzine-injectie systeem, de startervalves van het gaskleppenhuis, indien nodig afgesteld dienen te worden. Daarentegen tot de gaskleppen, welke eenmalig op de fabriek worden afgesteld en niet meer versteld mogen worden.
De startervalves, regelen de hoeveelheid omlooplucht buiten de gaskleppen om. Door deze te verstellen wordt het (stationair) toerental geregeld. Op de fabriek wordt het gaskleppenhuis samengesteld in een speciale stofvrije ruimte en de afstelling van zowel de gaskleppen, als ook de startervalves gebeurt op een speciaal vacuum machine, waarbij deze afstellingen met zeer kleine toleranties uitgevoerd worden.
Op de motorfiets worden de startervalves alleen nagesteld, indien de hoogte - of de oneenparigheid van het toerental, daar aanleiding toegeeft. De afstellingen op de speciale vacuĆ¼m machine gebeurt, omdat dit voor de gaskleppen niet anders kan en voor de startervalves, aangezien het inloopproces van het blok nog geheel moet beginnen. Het advies is dus om niet te gauw de startervalves bij een nieuwe motorfiets te gaan verstellen.
Zodra het synchroniseren van de startervalves later bij een onderhoudsbeurt uitgevoerd dient te worden, moet ook het secundaire luchtsysteem afgesloten worden, aangezien deze lucht bij stationair toerental een juiste afstelling onmogelijk maakt.
In het werkplaatshandboek van de VFR800FIW staat op blz. 5-67 en op blz 5-68 de synchronisatie beschreven en hieruit blijkt dat er zelfs een verschil in onderdruk wordt voorgeschreven voor cilinder 3 en cilinder 4.
Dit als reden, door verschillen in uitlaatpijplengte en ontstekingsvolgorde.
Bij de VFR800A2 wordt geen verschil in onderdruk voorgeschreven.
Wij vertrouwen erop jou naar behoren te hebben geinformeerd en dat de vele VFR-rijders nog vele prettige VFR-km's zullen mogen maken.
Met vriendelijke groet,

HONDA NEDERLAND B.V. in opdracht van
HONDA MOTOR EUROPE (NORTH) GmbH

Ed Tromp

e-Boekhouden.nl

Laatste wijzigingen

Agenda 2020 ingevoerd en de bestuurssamenstelling aangepast